Labels

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Σπύρος Πολίτης: «Επιστρέφω, σε δύο μήνες θα είμαι έτοιμος»

Για την επιστροφή του με τα χρώματα της Νικόπολης ως παίκτης αυτή την φορά, την επόμενη σεζόν, την οικονομική στήριξη αλλά και την ηθική συμπαράσταση που χρειάζεται από τον κόσμο η Νικόπολη ενόψει Γ΄Εθνικής και την αποτυχία της πρόκρισης της Εθνικής μπάσκετ στους Ολυμπιακούς αγώνες, μίλησε ο Σπύρος Πολίτης στον Σταθμό της Πρέβεζας και το αθλητικό μαγκαζίνο. 
Του Σωτήρη Νούσια
 -Αναφορικά με τις προσθήκες και τις αποχωρήσεις που πρόκειται να γίνουν, κι αν η ομάδα μπορεί να παραμείνει στην Γ’ Εθνική κατηγορία Σπ. Πολίτης:
«Από την ομάδα έχουν αποχωρήσει ο Αργυρός και ο Βασιλειάδης ενώ τα μόνα συμβόλαια που δεν έχουν ανανεωθεί είναι αυτά των Μπάλλα και Νίκα. Η Νικόπολη τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στον όμιλο του Νότου σε όποια πρωταθλήματα συμμετείχε ενώ φέτος θα παίξει σε όμιλο του Βορρά. Πιστεύω ότι η ομάδα είναι ικανή να παραμείνει στην Γ’ Εθνική πιστεύω ότι μπορεί αρκεί ο καθένας να δώσει ότι καλύτερο μπορεί. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους που υπάρχει μια οικονομική στενότητα. Έχουν βγει και κάποιες κάρτες διαρκείας, καλό όποιος μπορεί να αγοράσει ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας ενώ υπάρχει κι ένα χορηγικό πρόγραμμα και μπορεί όποιος έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά διότι τα έξοδα θα είναι πολλά φέτος.» -Σχετικά με την επιστροφή του στα γήπεδα με την φανέλα της Νικόπολης Σπ.Πολίτης: «Κοιτάξτε όπως έχω ξαναπεί πρόπερσι είχα περάσει έναν σοβαρό τραυματισμό(σ.σ ρήξη χιαστών) που με κράτησε έξω όλη την περσινή χρονιά.Αυτή την στιγμή δεν είμαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης αλλά σε δύο μήνες θεωρώ ότι θα είμαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Πιστεύω να μπορέσω να συνεισφέρω αγωνιστικά όπου μου ζητηθεί από τον προπονητή ενώ θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω θετικά στο ήδη υπάρχον καλό κλίμα της ομάδας και στα αποδυτήρια.»
-Αν θεωρεί ότι μπορεί να ξεκινά στην πρώτη πεντάδα ή θα μπορούσε να καθοδηγεί την ομάδα με την εμπειρία του και ως αναπληρωματικός Σπ.Πολίτης:
«Όλο αυτό είναι θέμα προπονητή ανάλογα με αυτά που θα δει και θα κρίνει από τις προπονήσεις για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ο κ.Παπίρης μας γνωρίζει όλους. Άλλωστε το μπάσκετ έχει αλλάξει και κατά την διάρκεια των αγώνων γίνεται πολύ συχνά ροτεϊσόν(περιστροφή παικτών) κι ως εκ τούτου δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί. Αν παίξω πέντε, δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά αυτό θα το κρίνει ο προπονητής ανάλογα την κατάσταση όλων των παικτών»
 -Αν θεωρεί ότι οι παραστάσεις και οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει σε υψηλό επίπεδο μπορούν να του δώσουν φανέλα βασικού παίκτη Σπ.Πολίτης:
 «Κοιτάξτε όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενη συνομιλία που είχαμε είμαι παίκτης της ομάδας επι 21 συνεχή χρόνια. Εχω μια πυκνή παρουσία στην ομάδα. Είναι κάτι που θα το κρίνει όπως προείπα ο προπονητής. Μην ξεχνάμε ότι πολλές ομάδες στην κατηγορία της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο είχαν ατομική ποιότητα παικτών αλλά ομάδα δεν είχαν. Πρέπει να βάζουμε πάνω απ’όλους την ομάδα. Με την απαραίτητα αυτοκριτική μετά από κάθε παιχνίδι που είναι απαραίτητη για την ατομική βελτίωση του κάθε παίκτη.
 -Σχετικά με τα αίτια του αποκλεισμού της Εθνικής από το προολυμπιακό τουρνουά Σπ.Πολίτης:
« Η αποστολή της ομάδας ήταν εξ’ αρχής πολύ δύσκολη. Αρκετοί για διάφορους λόγους δεν κατέβηκαν. Κάποιοι ήταν τραυματίες, κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Ήταν εξαρχής δύσκολο το έργο τους παίζοντας με αντιπάλους όπως η Ιταλία και η Κροατία.Η Εθνική θα μπορούσε να πάρει την νίκη-πρόκριση αν έπαιζε με την Κροατία όπως στα προηγούμενα μάτς. Μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός και ο προπονητής έπρεπε να ετοιμάσει μια άπειρη ομάδα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο καινούργιος προπονητής θα πρέπει να είναι διαθέσιμος όλη τη σεζόν για την Εθνικη ομάδα αφού όπως διάβασα θα διεξάγονται προκριματικά καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Το μοντέλο της εθνικής ομάδας θα πρέπει να αλλάξει προσεγγίζοντας την λογική των συλλόγων. Για μένα βέβαια το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του επόμενου προπονητή. Οι νέοι παίκτες πρέπει να αποκτήσουν ψυχολογία, γιατί έχουν την θέληση και μπορούν να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους.Τα τελευταία χρόνια η Εθνική δεν τα καταφέρνει στα νοκ- άουτ παιχνίδια.
 -Αν η αποτυχία της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς αγώνες οφείλεται στην απουσία ηγέτη, κλασσικού σουτέρ η χρειάζεται υπομονή ώστε να κριθεί η ομάδα στο μέλλον; Σπ.Πολίτης: «Δημιουργείται μια ομάδα κι έχουμε μάθει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα. Βέβαια κάτι τέτοιο απορρέει από το ίδιο το άθλημα. Σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο το άθλημα καλλιέργησε απαιτήσεις στον κόσμο.Μας έχουν συνηθίσει σε επιτυχίες. Όταν όμως περνάμε από μια γενιά παικτών σε μια άλλη δεν είναι εύκολο οι παίκτες να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο.Μέσα από την αποτυχία χτίζονται οι μεγάλες ομάδες. Ο Αντετοκούμπο στον αγώνα με την Κροατία δεν ήταν πολύ καλός. Θα πρέπει να περιμένουμε γι΄αυτή την ομάδα, αντίθετα η Κροατία είχε στο ενεργητικό της Σάριτς και Μπογκντάνοβιτς και πήρε τους πόντους που ήθελε σε κρίσιμα σημεία. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν τέτοιοι παίκτες.
 -Σχετικά με την πορεία και την διαδρομή της Εθνικής ομάδας στον χρόνο και την υπομονή που χρειάστηκε η ομάδα του ’87 μέχρι να φέρει διακρίσεις Σπ. Πολίτης:
 « Συμφωνώ ότι χρειάζεται υπομονή. Δεν γίνεται από μια πετυχημένη γενιά παικτών να περάσουμε αμέσως σε μια επόμενη εξίσου επιτυχημένη. Οι νέοι παίκτες πιέζονται και αισθάνονται βάρος αναλογιζόμενοι ότι η Εθνική πήρε ένα ευρωπαϊκό ή κατατάχθηκε δεύτερη στον κόσμο.Από την άλλη όταν κάποιοι παίκτες αγωνίζονται σε μια ομάδα που τελευταία έχει αποτυχίες επηρεάζονται από αυτό. Έχει γίνει μια ανανέωση αναγκαστικά ίσως επειδή αποχώρησαν κάποιοι παίκτες αλλά το βασικό στοιχείο είναι η υπομονή. Δεν γίνεται νέοι παίκτες να αποκτήσουν μια καλή χημεία άμεσα. Η ομάδα έχει μέλλον και την πιστεύω. Η Ιταλία κατέβηκε πλήρης με αστέρια του ΝΒΑ και ηττήθηκε από την Κροατία που δεν την υπολόγιζε κανείς. Δεν είναι δυνατόν παίκτες όπως ο Αντετοκούμπο που έχει πολλά προσόντα να βαφτίζεται ηγέτης. Αν δούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας που κατέκτησε το Γιούρο μετά από 12 χρόνια.Οι ομάδες χτίζονται σιγά σιγά, μόνο στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κοιτάμε τα γρήγορα αποτελέσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου