Labels

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Βαγγέλης Γραμμένος στον σταθμό της Πρέβεζας: « Οι Ενώσεις της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τα πεπραγμένα της ΕΠΟ στην γενική συνέλευση»

«Οι  Ενώσεις που δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα καταψηφίσουν τα πεπραγμένα της ΕΠΟ στην γενική συνέλευση.»

Συνέντευξη στον  Σωτήρη Νούσια

Λάβρος κατά της διοίκησης Γκιρτζίκη εμφανίστηκε ο συντονιστής της κίνησης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας  Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος υπεραμύνθηκε των θέσεων του αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λέγοντας πως δεν θέλει χαλίφηδες, αλλά ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, ενώ όσον αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλος θεσμός ή κοινωνικός φορέας που να έχει προσφέρει στην Ελλάδα όσα οι πρόεδροι των ενώσεων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ακόμα άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτεία διότι όπως είπε οφείλει να προστατεύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπως ορίζει το σύνταγμα ώστε να μην χειραγωγείται από κανέναν ισχυρό παράγοντα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βαγγέλη Γραμμένου στον σταθμό της Πρέβεζας:

Για τον ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο:

Β.Γραμμ. «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατά την δική μου κρίση είναι το πιο όμορφο και αγνό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι δε παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι μια κάστα ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν ένα θεάρεστο έργο και ποτέ δεν τους έδωσε σημασία κανείς. Πείτε μου άλλη κοινωνική ομάδα που προσφέρει γενικότερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αναλαμβάνοντας μια τεράστια ευθύνη γαλουχώντας και αναπτύσσοντας μικρά παιδιά, μαθαίνοντας τα ποδόσφαιρο και εν τέλει να τα κρατά σε χώρους υγιείς, χώρους ευγενούς άμιλλας. Σ’αυτό το όμορφο κομμάτι δεν δίνει σημασία διαχρονικά η πολιτεία αν και έχει προς τούτο συνταγματική υποχρέωση. Χρειάζονται υποδομές, στήριξη, ιατρική μέριμνα για τα παιδιά.

Για την διεύρυνση του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ και την είσοδο άξιων νυν και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών στα ανώτερα κλιμάκια του ελληνικού ποδοσφαίρου αντικαθιστώντας παράγοντες με παλαιοπαραγοντικές αντιλήψεις:

Β.Γραμμ. «Πιστεύω ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διευρυνθεί. Θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότεροι άνθρωποι αποφάσεις και κοντολογίς να μην καθίσταται ένα εκλογικό σώμα εύκολα χειραγωγήσιμο. Είναι μια ατέλεια και θα διορθωθεί, κι άλλωστε είναι κάτι που βλέπει και η ελληνική κοινωνία, και το κριτήριο και το μάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς. Αναφορικά με παλιούς ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που υπηρέτησαν την εθνική ομάδα θα ήταν πολύ χρήσιμο να δουλέψουν μέσα από θέσεις για να προαχθεί το ποδόσφαιρο. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όποιος υπήρξε καλός ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατ΄ανάγκη και καλός παράγοντας, χωρίς να θέλω να προσωποποιήσω. Τα παιδιά από το EURO του 2004 έμειναν στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητα. Το μοντέλο με τους παράγοντες που κάθονται σε μια καρέκλα και διοικούν αενάως πρέπει να αλλάξει. Διότι υπάρχουν και άτομα με ευαισθησίες. Αυτά θα τα συζητήσει την επόμενη μέρα των εκλογών η κίνηση την οποία συντονίζω αν κερδίσει τις εκλογές. Υπάρχουν πολλές  όμορφες  απόψεις από τους συναδέλφους μου. Τις ασπάζομαι,  τις υιοθετώ. Είναι απόψεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της επόμενης μέρας . Μιας διεργασίας που δεν μπορεί να ούτε σε ένα έναν, ούτε σε δέκα μήνες. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται δουλειά. Οι δομές του είναι σκοπίμως τολμώ να πω αναχρονιστικές και δεν σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις ούτε ένα βήμα παραπάνω στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς πρέπει να αλλαχτούν πολλά και κυρίως κατεστημένες νοοτροπίες.»

Αν υπάρχει εγγενής αδυναμία στον ελληνικό ποδοσφαιρικό μηχανισμό που βοηθά να προσδένονται οι Ενώσεις στο άρμα του εκάστοτε ισχυρού ή υπάρχει μια σχέση δούναι και λαβείν, θα πρέπει να δούμε και την ευθύνη των ενώσεων…

 Β.Γραμμ. «Οι Ενώσεις και εντάσσω και την ΕΠΣ Μακεδονίας μέσα έχουν τεράστια ευθύνη. Για το πώς και το γιατί έχουν ευθύνη λίγη σημασία έχει. Οι εκλεγμένες διοικήσεις της ομοσπονδίας δεν κάνουν τα αυτονόητα κι επειδή εκλέγονται από τις Ενώσεις μεταθέτουν την ευθύνη σε όλους τους προέδρους των ενώσεων. Αυτή είναι μια πραγματικότητα καθώς όταν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ευθύνονται κι αυτοί που οδηγούν στο αποτέλεσμα. Ως πρόεδροι Ενώσεων έχουμε ευθύνη για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Υπάρχει ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβουμε όσοι εκλέγουμε την διοίκηση της ομοσπονδίας.»

Σχετικά με την μη χρήση του δικαιώματος της πρότασης μομφής από κάποιες ενώσεις απέναντι στην ομοσπονδία όταν διαφωνούν με τις αποφάσεις της:

«Πρόταση μομφής δεν γίνεται πολύ απλά γιατί δεν θα περάσει μια τέτοια πρόταση. Κάθε χρόνο στην γενική συνέλευση της  ΕΠΟ υπερψηφίζεται ο διοικητικός απολογισμός. Που σημαίνει πολύ απλά ότι επικροτούνται τα πεπραγμένα της ομοσπονδίας. Εγώ δεν τα ψηφίζω διότι κατ΄αρχήν δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πεπραγμένα και δεν γίνεται να με πείσει η ομοσπονδία για το αντίθετο. Και ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια πεπραγμένα είναι αντίθετα με τα πιστεύω μου για το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά την ΕΠΣ Μακεδονίας για την οποία μπορώ να μιλήσω. Όλα αυτά τα χρόνια για τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ έχει τεράστια ευθύνη. Εγώ στάθηκα απέναντι σ’όλα αυτά κι ακόμα και αν έχασε η ΕΠΣ Μακεδονίας, κράτησε μια συνειδητή στάση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα Η ΕΠΣ Μακεδονίας έχει 220 ενεργά σωματεία ανδρικά και 700 τμήματα υποδομής. Οι διαιτητές της Θεσσαλονίκης είναι οι πλέον αδικημένοι. Σήμερα ο μεγαλύτερος σύνδεσμος διαιτητών(σ.σ Μακεδονίας) εκπροσωπείται από έναν διαιτητή. Τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Εγώ τώρα τι να υποθέσω, ποιος είναι ο καλός διαιτητής…; Το αφήνω στην κρίση σας… Ποιος παίρνει εμπειρία ή πόσα παιχνίδια κάνει ώστε να διαμορφώσει προσωπικότητα, επίσης το αφήνω στην κρίση σας…Παρά τα δικαιολογημένα παράπονα που εκφράζονται από τον σύνδεσμο διαιτητών Μακεδονίας η θέση μου παραμένει αταλάντευτη. Δεν γίνεται στον βωμό του να έχει η Θεσσαλονίκη 3, 5, 17 διαιτητές να πούμε  καλώς έχει το ποδόσφαιρο αφού παίζουν τρείς διαιτητές στην Σούπερ Λίγκα. Κάτι τέτοιο από μας δεν πρόκειται να γίνει και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.»

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην ΕΠΟ για να έχουμε πέντε διαιτητές και πέντε παρατηρητές, ενώ διαφωνούμε ριζικά»

-Είναι ένα μέσο πίεσης η συμμετοχή των διαιτητών της κάθε Ένωσης από την πλευρά της ΕΠΟ;

Β.Γραμμ. «Βεβαίως είναι μέσο πίεσης αλλά εμείς δεν υποκύπτουμε σε κάτι τέτοια. Αλίμονο δηλαδή για να έχουμε πέντε παρατηρητές και πέντε διαιτητές να επιδοκιμάζουμε πρακτικές με τις οποίες διαφωνούμε ριζικά.. Κατά το κοινώς λεγόμενο δεν σκύβουμε το κεφάλι, για να πούμε τα πράγματα λίγο πιο λαϊκά.»

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας αίρεσης και καμίας αμφισβήτησης. Χαλίφηδες δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, Υπάρχει το ποδόσφαιρο το οποίο πρέπει να υπηρετηθεί.»

-Αν οι κινήσεις των Ενώσεων που καθοδηγούνται από Μελισσανίδη και Σαββίδη με στόχο ένα καλύτερο ποδόσφαιρο δεν καρποφορήσουν και οδηγηθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση με την τωρινή πως θα κινηθείτε;

 Β.Γραμμ. «Είναι προφανές, αυτονόητο και το’χω δηλώσει δημοσίως. Εγω δεν είμαι με τους χαλίφηδες. Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει ο νέος χαλίφης δεν είμαι μαζί του. Για να το πω κι αλλιώς. Αυτός δεν είναι μαζί μου. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας αίρεσης και καμίας αμφισβήτησης. Χαλίφηδες δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, Υπάρχει το ποδόσφαιρο το οποίο πρέπει να υπηρετηθεί. Στο κομμάτι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα παίξουμε με ίσους όρους. Αν θέλουμε δυνατό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη θα πρέπει να ενδυναμώσουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ένα από τα κριτήρια της ενδυνάμωσης είναι και η ισονομία. Είναι πρόοδος  δηλαδή να φθάσει η πρωταθλήτρια ομάδα να παίζει  πρώτο προκριματικό γύρο στο Champions League. Πείτε μου εσείς αν αυτό είναι πρόοδος… Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που επενδύουν ότι τους συμφέρει το ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.Τους συμφέρει διότι οι ομάδες αποκτούν διάρκεια. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από μια ομάδα συνέχεια δεν λέει τίποτα. Ενα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων που συμπορευόμαστε μας απασχολεί έντονα. Η λογική « Χαλίφης» στην θέση του Χαλίφη δεν θα με βρει σύμμαχο.Κι όσο μπορώ να εκφράσω απόψεις και άλλων συναδέλφων αυτής της κίνησης δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό.»

Στο πρόσφατο regional meeting της ΟΥΕΦΑ για τις Βαλκανικές  χώρες η ΕΠΟ δεν εκπροσωπήθηκε. Μια απόφαση που ήρθε μετά τον μηδενισμό της Εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα λόγω της συμμετοχής του Απόστολου Γιάννου. Δείχνουν πανικό οι συγκεκριμένες κινήσεις θεωρείτε; Είναι η αρχή του τέλους για την ΕΠΟ, και τέλος τι περιμένετε  να συμβεί στην γενική συνέλευση του Ιουνίου;

 Β.Γραμμ. «Είναι προφανής η αδυναμία και η προχειρότητα από την πλευρά της ομοσπονδίας. Προχειρότητα που παρά το φιλικό οδηγεί σε κρίσεις τόσο δυσμενείς για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος γι’ αυτή την χώρα. Όσον αφορά την γενική συνέλευση στις 24 Ιουνίου εκεί θα υπάρξει αντίδραση των Ενώσεων που δεν μπορούν να δεχθούν πρακτικέ της νυν διοίκησης της ομοσπονδίας. Εμείς ως κίνηση θα καταψηφίσουμε τα πεπτραγμένα της ομοσπονδίας. Δεν μπορεί από την μια να ευαγγελίζεσαι πρός τον κόσμο, προς τις ενώσεις, προς όλους ότι είσαι το καινούργιο, το αύριο αυτό που θα αλλάξει τα πράγματα, και από την άλλη να επιδοκιμάζεις την απερχόμενη διοίκηση της ομοσπονδίας. Είναι δύο αντιφατικά πράγματα και εξίσου οξύμωρα μεταξύ τους. Κατα συνέπεια η δική μας θέση είναι όχι στα πεπραγμένα της ομοσπονδίας. Κι αυτή δεν είναι μια θέση στείρα αντιπολιτευτική αλλά υπάρχουν επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξα σε προηγούμενες ερωτήσεις σας.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στις δραστηριότητες σας επιχειρηματικές και μη. Από την πλευρά μου να ευχηθώ κάθε επιτυχία σ’όσους οραματίζονται και προσπαθούν για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο απ΄όπου κι αν προέρχονται. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία να είστε καλά.

 Β.Γραμμ. "Κι εγω ευχαριστώ από την πλευρά μου. Είναι σημαντικό να ακούγονται διαφορετικές φωνές ακόμη κι αν δεν είναι η δική μου  στην όμορφη Πρέβεζα. Γεια σας."0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου